Selecteer een pagina

Morgen is het de dag om je stem te laten horen. De dag dat wij onze stem mogen uitbrengen voor de Tweede Kamer verkiezingen. Ik hoop dat iedereen die zijn stem mag uitbrengen, deze ook gaat uitbrengen en dat je die stem ook bewust uitbrengt. Ik zie heel veel mensen die de keuze gaan maken voor populaire korte termijn beloften maar waar niet verder wordt gekeken naar de andere plannen van deze partijen. Maar goed, iedereen heeft de eigen keuze om zijn stem uit te brengen en ik hoop dat wij allemaal goed nadenken aan wie wij onze stem gaan geven. Daarom heb ik er voor gekozen om vandaag een books to read lijstje te maken met daarin alleen maar boeken met de politiek als onderwerp. Misschien iets te laat voor deze verkiezingen maar wel de moeite waard om je in te verdiepen.

Een nieuw sociaal contract – Pieter Omtzigt

Heel lang geloofden we dat Nederland af was. Maar schijn bedriegt. Pieter Omtzigt laat zien dat er in Nederland grote problemen zijn met macht en tegenmacht. De mechanismen van de rechtsstaat functioneren niet goed meer, zoals uit het kinderopvangtoeslagenschandaal is gebleken. Omtzigt pleit vanuit zijn eigen ervaringen in de politiek voor een nieuw sociaal contract. Het is nodig om het vertrouwen tussen overheid en burgers te herstellen. Dat is zeker niet eenvoudig. We moeten instituties herbouwen door checks-and-balances te hernieuwen. Het vraagt ook om een andere mentaliteit van de overheid én van de burgers zelf. Er is geen simpele oplossing. Het hele weefsel van de rechtsstaat moet worden onderzocht en gerepareerd. In dit boek doet Omtzigt een aantal voorstellen daartoe. Pieter Omtzigt (1974) is sinds 2003 Kamerlid voor het CDA, en zit sinds 2004 in de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa. Dit boek is tot stand gekomen met medewerking van Welmoed Vlieger (1976), filosoof en columnist.

Bron afbeelding + tekst: Bol.com 

Eerlijk is eerlijk, Pieter Omtzigt is niet degene waar mijn politieke voorkeur ligt maar hij is wel degene geweest die de toeslagen affaire aan het licht heeft gebracht. Een affaire met zoveel slachtoffers waar Pieter Omtzigt voor bleef doorgaan en daar mag best bewondering voor uitgesproken worden. Daarom heb ik ook dit boek op mijn to read lijstje staan.

Zo hadden we het niet bedoeld – Jesse Frederik

Tienduizenden families werden vermalen door de overheid. Relaties liepen op de klippen, banen raakten verloren, levens werden verwoest.

In wat bekend kwam te staan als de toeslagenaffaire werden jaren aan kinderopvangtoeslagen teruggevorderd. Met desastreuze gevolgen.

In een thriller van een reconstructie laat onderzoeksjournalist Jesse Frederik zien hoe de toeslagenaffaire tot stand kwam. Het ontluisterende antwoord: vrijwel iedereen – ministers, Kamerleden, ambtenaren, journalisten – deed wat je van ze zou verwachten, en juist daardoor liep alles mis.

Bron afbeelding + tekst: Bol.com 

Dit boek sluit aan bij het boek van Pieter Omtzigt en is de reconstructie van de toeslagenaffaire. Een affaire die hele families kapot heeft gemaakt en waarvan het einde nog niet in zicht is. Een affaire die wellicht het begin is van nog veel meer ellende. Hopelijk zorgt dit boek voor meer begrip voor de slachtoffers en gaat het helpen om dit soort zaken in de toekomst te voorkomen.

De deur naar macht – Lilianne Ploumen

Dat meisjes geen eigen keuzes konden maken, ging er bij mij niet in. En dat ongelijkheid een vaststaand gegeven is, geloofde ik niet. Zo lang als ik mij kan herinneren, wil ik de wereld verbeteren en een verschil maken. Maar hoe doe je dat? Schop je van de buitenkant tegen de macht aan? Of lukt het je de deur naar de macht te openen en naar binnen te stappen? Dat zijn vragen die in elke tijd en voor iedereen relevant zijn. Maar om wie mijn ouders waren, en dus om wie ik ben, krijgen deze vragen nog meer betekenis. Als dochter van de melkboer was het ondenkbaar om je stem te verheffen. Het waren de anderen die de dienst uitmaakten. Totdat dat veranderde in mijn generatie en het mij lukte om die deur naar de macht te openen. De tijd heeft mij gevormd, en ik kon de tijd meevormen. Van klassenvertegenwoordiger tot minister die aan de wieg stond van de internationale beweging SheDecides. In dit boek laat ik zien hoe persoonlijk mijn politiek is en waarom ik geloof in een strategie die de kracht van sociale bewegingen en de macht van politiek combineert. Lilianne Ploumen is lid van de Tweede Kamer. Eerder was ze minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, en voorzitter van de Partij van de Arbeid.

Bron afbeelding + tekst: Bol.com

Als er één politica in deze tijd is die zich inzet voor vrouwen, dan is het Lilianne Ploumen wel. Als er één politica is die zich inzet om de ongelijkheid tussen man en vrouw op het gebied van salarissen, dan is het Lilianne Ploumen. Dit is een van de dingen waarvan ik hoop dat heel veel vrouwen zich realiseren dat dit nog steeds een probleem is en waarover je heel veel politieke partijen niet hoort. Dit zijn zaken die ons allemaal aangaan en die van belang zijn voor onze toekomst.

Waarom je niet zomaar moet stemmen waar je ouders op stemmen – Titia Hoogendoorn

‘De politiek bemoeit zich sowieso met jouw leven, dus kun je je er maar beter een beetje tegenaan terugbemoeien op een manier die bij jou past. Volgens ons is politiek net Game of Thrones: hoe meer je je erin verdiept, hoe leuker het wordt.’
Waarom moet je niet zomaar stemmen waar je ouders op stemmen? Dat leggen Titia Hoogendoorn – bekend van haar podcast voor politiekn00bs Polititia – en Nienke Schuitemaker je graag uit. Van hoe het precies in zijn werk gaat als je het stembureau binnenloopt (ja, die stembus lijkt inderdaad op een kliko) tot hoe het politieke landschap van de laatste vier jaar eruitziet. Ze vertellen je waarom het belangrijk is om te stemmen, geven een korte basiscursus over de Nederlandse politiek, bespreken hoe je kiest op wie je stemt, verhelderen wat strategisch stemmen is en behandelen de belangrijkste politieke thema’s van de laatste jaren.
Voor iedereen die voor het eerst mag stemmen, voor het eerst bewust wil stemmen óf wie voor het eerst niet zomaar wil stemmen waar zijn/haar ouders op stemmen.

Bron afbeelding + tekst: Bol.com

Mocht je dit jaar voor het eerst mogen stemmen of mocht je twijfelen over het stemmen, dan is dit een must read boek.

Ministerie van verbeelding – Jet Bussemaker

Jet Bussemaker legt op openhartige wijze rekenschap af van haar politieke carrière en trekt belangrijke lessen voor de overheid; overtuigend pleit ze voor de stappen die moeten worden verwezenlijkt.

Politiek begint met idealen. Maar al te vaak eindigt ze met onbevredigende compromissen, gesloten onder druk van partijbelangen, lobbyisten, veranderlijke kiezers, mediadruk en smalle financiële marges. Ondertussen nemen de ongelijkheid en de onvrede toe, stokt de emancipatie van allerlei groepen, raken gelijke kansen voor iedereen uit beeld, groeien de extremen en dendert het neoliberalisme voort. Hoe die ontwikkeling te stoppen? En vooral: kan dat nog via de politiek? Jet Bussemaker barstte van de idealen toen ze de politiek inging. Maar als Kamerlid voor de PvdA, staatssecretaris en ten slotte minister, stootte zij regelmatig haar neus en zag mooie plannen verzanden. En intussen werd de kloof met de burger almaar groter. In Ministerie van Verbeelding legt Bussemaker op openhartige wijze rekenschap af van haar politieke carrière en trekt ze belangrijke lessen voor de toekomst. Ze pleit voor een creatieve, flexibele overheid met een hart, die zich niet blindstaart op bureaucratische cijfers, maar die haar burgers houvast biedt in complexe tijden. Het blijft niet bij een visie alleen, helder en overtuigend schetst ze de stappen om die te verwezenlijken. Het resultaat is een uniek, meeslepend en belangwekkend boek van een politica die haar idealen nooit heeft verloren.

Bron afbeelding + tekst: Bol.com 

Een boek over het waarom iemand besluit om de politiek in te gaan en wat er gebeurt met je idealen tijdens je politieke carrière. Jet Bussemaker heeft heel wat meegemaakt in haar politieke carrière en dit beschreven in haar boek. Altijd leuk en vooral interessant om te lezen hoe een politica terugkijkt op haar carrière en welke lessen ze hieruit heeft geleerd.

Hoe kijken jullie naar de verkiezingen van morgen?

Take care!

xoxo

Bron stock afbeelding: Unsplash.com