Selecteer een pagina

Eerlijk is eerlijk, de laatste weken ben ik compleet mijn lees flow kwijt. Ik ben met andere dingen bezig en dan lijkt het wel of lezen naar de achtergrond verdwijnt. Wellicht heeft het ook te maken met het feit dat ik de laatste tijd niet echt boeken heb gevonden waar ik een “wauw” gevoel bij krijg. Vorige week deelde ik al een lijstje met politieke boeken die ik ooit wil gaan lezen en die in het teken van de verkiezingen stonden. Vandaag een lijstje met andere boeken die ik graag wil lezen en waarvan ik hoop dat het de zin om te lezen weer terug brengt.

Het succes van Karim – Abdellah Mouadine

Een eigentijdse story over een eigenzinnige jongen…

Karim is een 18-jarige jongen die is gestopt tijdens het eerste studiejaar van het MBO. Hij deed een welzijnsopleiding, maar dat beviel hem niet. Hij wil heel graag wat met zijn leven, maar loopt tegen allerlei verleidingen én verantwoordelijkheden aan (vrienden, vriendin, familie, vrije tijd). Als een slachtoffer van een spin in een web, probeert hij zich eruit te wringen. Als het al niet lastig genoeg is voor hem, gebeuren er ook nog eens allerlei mysterieuze dingen. Een onbekend persoon die hem regelmatig belt, een geheimzinnige blauwe auto die hij voorbij ziet rijden.

Bron afbeelding + tekst: Bol.com 

Als ik de samenvatting van dit boek zo lees, heeft dit boek iets duisters en mysterieus. Wat heeft Karim gedaan dat het een succes is en welke mysterieuze dingen gebeuren er in zijn leven?

Uitwaaien – Daphne Deckers

Uitwaaien is een rijk geïllustreerd feelgoodboek waarin Daphne Deckers ons meeneemt op een inspirerende reis door Nederland. Op aanstekelijke wijze verhaalt Deckers over allerlei zaken die typisch Nederlands zijn: van een verjaardagskalender op het toilet tot bitterballen bij de borrel. Uitwaaien beschrijft de unieke schoonheid van onze bossen en stranden en het internationale succes van Dutch design. In een boek dat is doorspekt met persoonlijke verhalen vertelt Deckers hoe je rust kunt vinden in deze onrustige tijd en waarom Nederland kan bogen op de meest gelukkige kinderen ter wereld. Laat je inspireren tot een leven in een lagere versnelling maar met een hoger geluksquotiënt, met fietsen, schaatsen, bloemen, veel family time en natuurlijk de Nederlandse keuken: wars van franje maar mét een kuiltje jus.

Bron afbeelding + tekst: Bol.com 

Als Daphne Deckers een nieuw boek lanceert, maakt mijn hart stiekem altijd een sprongetje. Ik vind haar schrijfstijl en humor heerlijk. Het maakt niet uit wat voor boek zij ook schrijft, ik wil het lezen. Hoewel “Uitwaaien” niet klinkt als mijn type boek, wil ik hem toch lezen om te zien hoe Daphne Deckers Nederland beschrijft.

Inshallah – Kees Wieringa

In 2016 wordt Kees Wieringa museumdirecteur van het Al-Thani Museum in woestijnstaat Qatar, waar de financiële middelen net zo grenzeloos lijken als de invloed van de Sheikh. Terwijl Wieringa zich met moeite een plek verwerft in de gesloten Qatarese samenleving, raakt hij meer en meer verstrikt in de netten van de grillige Sheikh en diens nageslacht. De nieuwbakken directeur wordt geconfronteerd met intriges, wapenhandel, kunstsmokkel en geloofsstrijd. Wat een droombaan lijkt, verwordt langzaam tot een ontluisterende ervaring. Inshallah werpt een onthullend licht op Qatar, de schatrijke golfstaat waar in 2022 het wereldkampioenschap voetbal zal plaatsvinden. Maar het is ook het aangrijpende verslag van een man, teruggeworpen op zichzelf, die in de leegte van de woestijn tot een belangrijk inzicht komt.

Bron afbeelding + tekst: Bol.com

Het Midden-Oosten en de manier van leven is een wereld op zich. Maar ook eentje die ver van ons afstaat in Nederland. Helemaal het leven in een land als Qatar ligt voor mijn gevoel ver van ons vandaan. Maar ik vind het wel een intrigerende wereld en waarom besluit iemand om juist museumdirecteur te worden in Qatar?

Bedtijdverhalen voor rebels meisjes

Na het succes van de eerste twee delen van Bedtijdverhalen voor rebelse meisjes, die wereldwijd zijn gelezen door bijna vijf miljoen mensen en zijn vertaald in 49 talen, gaat het avontuur verder in Nederland. Bedtijdverhalen voor rebelse meisjes – 100 bijzondere Nederlandse vrouwen gaat over de levens van buitengewone Nederlandse vrouwen van toen en nu. Vrouwen die hun eigen pad kiezen en hindernissen overwinnen, als schrijver, bergbeklimmer, arts, wetenschapper, politicus of activist. Van Frieda Belinfante tot Karin Amatmoekrim en van Harriette Verwey tot Jacoba van Beieren. Aan dit boek hebben 48 illustratoren en 16 schrijvers van Nederlandse bodem meegewerkt. Het is een boek vol inspiratie, speciaal voor iedereen die zijn eigen dromen volgt.

Bron afbeelding + tekst: Bol.com

Brand in Amsterdam – Leen Schaap

Ex-brandweercommandant biedt een onthullend inkijkje in de gesloten cultuur van de Amsterdamse brandweer. Waarom zijn racisme, seksisme en machtsmisbruik zo moeilijk te bestrijden?

Leen Schaap vertelt in ‘Brand in Amsterdam’ hoe hij in 2016 door burgemeester Eberhard van der Laan wordt aangesteld als commandant van brandweer Amsterdam-Amstelland, met de moeilijke opdracht deze te moderniseren en de weerbarstige cultuur van racisme, seksisme en machtsmisbruik te doorbreken. Hij ondervindt echter vanaf dag één ongekende weerstand. De machtsstrijd die ontstaat gaat gepaard met politieke spelletjes, intimidatie en zelfs bedreigingen. In ‘Brand in Amsterdam’ vertelt Schaap niet alleen dit ongelooflijke verhaal, maar legt hij ook bredere verbanden. Want hoewel dit soort misstanden vaak worden afgedaan als incidenten, zijn ze dat niet. Over de hele wereld zijn vergelijkbare voorbeelden te vinden; denk aan het racisme bij de Amerikaanse politie of de invloed van rechtsextremisten in het Duitse leger. Het zijn uitwassen van een verziekte cultuur, waarin gelijkheid en diversiteit ver te zoeken zijn. En dat in organisaties die juist een voorbeeldfunctie voor de maatschappij zouden moeten hebben. Schaap analyseert hoe het zover kan komen en hoe dit kan worden aangepakt.

Bron afbeelding + tekst: Bol.com

Je leest natuurlijk wel eens verhalen over beroepen waar een bepaalde cultuur heerst. Soms verbaas ik mij erover hoe bepaalde beroepsgroepen een cultuur hebben waarin racisme, seksisme en machtsmisbruik aan de orde van de dag zijn. Helemaal bij de brandweer heb ik een heel ander idee. Ben dan ook heel erg benieuwd naar dit boek en hoe de wereld van de brandweer daadwerkelijk is.

Eerlijk is eerlijk, ik had nog niet eerder van deze boekenserie gehoord maar de titel sprak mij meteen aan. Tegenwoordig moet je als vrouw een beetje rebels zijn om in de maatschappij te overleven. Ik ben heel erg benieuwd hoe de vrouwen in dit boek hun eigen pad kiezen.

Wat lezen jullie op dit moment of zit je ook in een mindere leesflow?

Take care!

xoxo

Bron stock afbeeldingen: Unsplash.com