Selecteer een pagina

Eind december genoot ik van een lekker weekje vrij en had ik de lees spirit goed te pakken. Toen begon het nieuwe jaar en mijn dagen waren al snel weer gevuld met werk en afspraken waardoor ik mijn lees spirit al snel kwijt raakte. Beetje bij beetje ben ik het weer aan het oppakken maar ik merk dat ik behoefte heb aan nieuwe boeken en misschien ook wel gewoon niet ontdekkingen. Ik ga altijd voor de boeken en schrijvers die ik eigenlijk wel ken omdat het wellicht vertrouwd voelt. Tijd dus om op zoek te gaan naar nieuwe boeken en nieuwe schrijvers. Vandaag een lijstje met boeken die ik graag de komende tijd zou willen lezen.

Negentig seconden – Vannessa Thuyns

Een vrouw heeft niet langer dan negentig seconden nodig om haar date te beoordelen. Na anderhalve minuut weet ze al of die persoon een blijvertje is. (Brits onderzoek, 2012) Yara leeft voor cijfers, formules en haar succesvolle accountancybedrijf, dus wanneer ze na een grote fout wordt gedwongen een time-out te nemen, komt dat keihard aan. In alle paniek bedenkt ze een list: in plaats van te vertrekken naar een verre vakantiebestemming rijdt ze met haar laptop en een koffer vol dossiers naar de Veluwe. Hiermee doet ze immers haar moeder een gunst en kan ze in alle rust stiekem blijven werken om haar fout te herstellen. In haar ogen is dit een absolute win-winsituatie. Eenmaal daar zorgen veeleisende klanten, een betweterige huisgenoot, een koppige hond en een flirtgrage bruidegom voor de nodige stress en afleiding. Verliefd worden is al helemaal geen optie. Maar dan komt Yara erachter dat er toch een waarheid zit in die “negentig seconden”-formule… 

Bron afbeelding en tekst: Bol.com

Vanessa Thuyns is voor mij een onbekende schrijfster maar de omschrijving van “Negentig seconden” klinkt als een feelgood roman die een plekje op dit lijstje verdient. Soms heb ik gewoon geen zin in “moeilijke” boeken maar juist boeken die snel weg lezen en “Negentig seconden” klinkt als zo’n boek.

Arsène Lupin 1 – Arsène Lupin

‘Wees gewaarschuwd, goede lezer, bij de eerste ontmoeting raak je gecharmeerd, de volgende keer ben je verkocht en nadien wil je Lupin volgen waar hij je ook naar toe voert.’ Uit het voorwoord van Bart Van Loo. In Gentleman inbreker zijn de eerste negen Lupinverhalen opgenomen, voor het eerst uitgegeven in 1907. Ze vormen de literaire geboorteakte van de Robin Hood van de belle époque, die steelt van de rijken en opkomt voor de armen. De verhalen zijn afzonderlijke pareltjes, die de auteur tot een heerlijk leessnoer heeft weten te rijgen. Pareltjes die ruim honderd jaar na dato nog steeds een genot zijn om te lezen.

Bron afbeelding en tekst: Bol.com 

Op aanraden van velen van jullie, ben ik begonnen aan de serie “Lupin” op Netflix. Shame on me dat ik hem nog niet heb uitgekeken maar ik zag dat de boeken nu ook op Bol.com staan. Als het gaat om een verfilming, dan lees ik het liefst eerst het boek voordat ik de verfilming ga kijken omdat ik zo het karakter in mijn hoofd aan het verfilmde karakter kan linken. Dus misschien moet ik gewoon eerst het boek gaan lezen en dan pas verder kijken.

De stem – Jessica Durlacher

Een vrome Somalische asielzoekster komt als oppas in dienst bij het gezin van Zelda en Bor, en ontpopt zich tot hun verbazing als een fenomenale zangeres. Haar naam is Amal. Ze is zo goed dat Zelda en Bor haar opgeven voor de populaire talentenshow De Stem. Tijdens haar spectaculaire eerste optreden verrast Amal het miljoenenpubliek met een dramatisch gebaar dat tot een vloedgolf van bedreigingen leidt. Het gezin voelt zich geroepen haar te beschermen en wordt zo meegesleurd in conflicten die hun veilige wereld voor altijd zullen veranderen.

Bron afbeelding en tekst: Bol.com

Het is een eeuwigheid geleden dat ik iets van Jessica Durlacher heb gelezen. Het is niet de eerste schrijfster aan wie ik denk als ik een nieuw boek zoek maar de omschrijving van “De Stem” sprak mij wel meteen aan. Wellicht omdat het gaat om een roman die geschetst is tegen de hedendaagse problematiek en zichtbaar maakt wat soms veel dieper geworteld zit dan wij denken of geloven.

Ik ga leven – Lale Gül

‘Muziek mag niet, daten is verboden, het hebben van vrienden van het andere geslacht is onwettig, je leuk kleden en opmaken is ongepast, ’s avonds buiten zijn is niet geoorloofd, “vieze, immorele” films en series kijken is onaanvaardbaar (en dan bedoel ik geen porno, gewoon een film waarin wordt gezoend), het vieren van verjaardagen of andere heidense feestdagen mag niet, werken met mannen kan niet en ook uitgaan en feesten op festivals is verboden.’ Opgroeien in een streng islamitisch gezin betekent voor Büsra dingen stiekem doen. Stiekem make-up en sieraden dragen, laat thuiskomen, met jongens afspreken en alcohol serveren in een restaurant. Maar het betekent vooral: voortdurend vragen stellen. ‘Moet ik leven als een kamerplant? Moet ik in een huwelijk treden waar alle seks uit is geramd nog voordat het begonnen is, omdat mijn verwekkers een volstrekt humorloze, bloedeloze en Koranvaste lul voor mij hebben uitgekozen? En dan veranderen in een broedkip zoals alle vrouwen om me heen? En de rest van mijn bestaan op die manier slijten? Is dat waarvoor ik leef? Is God dan blij met mijn tragedie?’ In een ongekend eerlijk relaas onderzoekt Büsra met veel humor de grenzen van haar geloof en de gemeenschap waar ze in opgroeit. Als er iemand geen blad voor de mond neemt, is het Büsra wel

Bron afbeelding en tekst: Bol.com 

Een autobiografische roman waarin de schrijfster op zoek gaat naar de grenzen die haar geleerd zijn vanuit haar geloof en gemeenschap. Een reis waarin heel veel vragen opkomen. Ik ben dan ook erg benieuwd naar de antwoorden die de schrijfster met haar boek heeft gevonden.

Leefgeld – Mirjam Pool

De nasikruiden blijven zich opstapelen in Monica’s keukenkast, maar ze durft ze niet te weigeren. Wie arm is moet voor alle giften dankbaar zijn. Debby en Ronny zijn met de geboorte van elk nieuw kind nog meer aangewezen op de steun van anderen. In december laten ze zich overladen met sinterklaascadeaus en kerstpakketten. In Leefgeld neemt Mirjam Pool de lezer mee naar de wereld van lief­dadigheid en informele armoedehulp. Ze sluit aan in de rij bij de voedselbank, eet mee in de gaarkeuken, kijkt rond bij sociale kringloop Het Gulle Goed, waar mensen hun hart kunnen luchten of een noodpakket krijgen. Met groot inlevingsvermogen schetst ze de levensverhalen van de bezoekers. Over veerkracht en afhankelijkheid. Over de verstikkende uitwerking van geldgebrek en de drang om ondanks alles je eigen keuzes te blijven maken.

Bron afbeelding en tekst: Bol.com 

Sinds mijn eigen ervaring met het leven met schulden, lees ik veel over de ervaringen van anderen. Wellicht was het beter geweest als ik dit soort verhalen had gelezen toen ik nog in de schulden zat want toen voelde ik mij regelmatig de enige op de wereld en had ik het fijn gevonden als ik wist dat er meer mensen die tegen bepaalde zaken aanliepen. Nu probeer ik mijn ervaringen in te zetten om anderen te helpen en dit boek is een mooie aanvulling om weer een stukje kennis op te doen over de ervaringen van anderen die in de schulden of armoede zitten. Ik moet nog even geduld hebben om dit boek te kunnen lezen want hij komt pas in september uit.

Wat staat er op dit moment op jullie to read lijstje?

Take care!

xoxo

Bron stockafbeelding: Unsplash.com