Selecteer een pagina

Al een hele lange tijd zeg ik dat ik geen boeken meer ga lezen geschreven door influencers. In mijn beleving zijn het inmiddels 12 in een dozijn boeken geworden en hebben ze allemaal dezelfde stijl. Maar soms is er een uitzondering. Een uitzondering door een influencer die niet past in het 12 in een dozijn plaatje. Viora ging van fitgirl naar een jonge vrouw die voor haar leven moet vechten omdat zij leukemie blijkt te hebben. Viora heeft haar gevecht tegen leukemie gedeeld op social media, de hoogte- en dieptepunten. Samen met haar vriend Joost heeft zij zich door deze strijd heen gevochten met als grote beloning: een wereldreis. Samen schreven zij het boek “Beter op reis“, over hun reis met leukemie maar ook over het besluit om op wereldreis te gaan. Hoewel ik geen influencer boeken meer ging lezen, kon ik dit boek van Viora en Joost niet laten liggen.

Beter op reis – Viora Rebergen & Joost van Willigenburg

Als Viora te horen krijgt dat ze acute lymfatische leukemie heeft verandert alles: haar bruisende leven waarin ze samenwoont met haar vriend Joost, vijf keer per week sport en fulltime werkt staat volledig op zijn kop. In Beter op reis beschrijven Joost en Viora de rollercoaster waarin hun leven is veranderd: de gekke en aangrijpende situaties in het ziekenhuis, de hoop en wanhoop, kleine overwinningen en grote mijlpalen en hoe ze elkaar en hun relatie op de been houden. Na tweeënhalf jaar ziekenhuis wordt Viora genezen verklaard. Ze laten alles achter zich om hun droom waar te maken, en vertrekken voor een jaar op wereldreis. Beter op reis is ontroerend en aangrijpend, maar ook optimistisch en ontzettend vrolijk: indrukwekkende anekdotes worden afgewisseld met hilarische verhalen van Joost en Viora, elk vanuit hun eigen perspectief. Een inspirerend boek voor iedereen die zich afvraagt wat écht belangrijk is in het leven.

Bron: Bol.com

Mijn mening

Boeken die het levensverhaal van iemand beschrijven, vind ik altijd interessant om te lezen. Dit klinkt misschien een beetje gek, wetende dat het boek van Viora & Joost geen “happy” levensverhaal is. Maar het is wel een levensverhaal over kracht, doorgaan bij tegenslagen en hoop blijven houden hoe moeilijk de situatie ook is. Viora en Joost hebben dit boek in een dagboekvorm geschreven en komen hierin allebei aan het woord. Dit maakt het nog boeiender om te lezen omdat je eigenlijk in het hoofd van allebei een kijkje krijgt. Je leest van allebei hoe zij de situaties ervaren maar ook waar ze tegenaan lopen in de strijd tegen leukemie. Je leest de strijd die allebei moeten leveren maar ook de steun die zij krijgen vanuit hun ouders en familie.

Hoewel het een zwaar verhaal is, is dit wel het verhaal van Viora en Joost. Ze geven allebei een gezicht aan de strijd die patiënten met kanker door moeten gaan. Ze geven allebei een gezicht aan wanhoop maar ook aan de hoop op een lichtje aan het einde van de rit. Ze laten zien dat hoe moeilijk de situatie ook lijkt te zijn, dat je altijd mag blijven dromen en dat deze dromen waarheid kunnen worden. Het is een mooi boek om te lezen, ondanks de ontzettend moeilijke momenten die Viora en Joost meemaken. Doordat het in een dagboekvorm is geschreven en vanuit beide personen, leest het ontzettend prettig. Ik wilde door blijven lezen om te weten hoe het zou eindigen en of Viora en Joost uiteindelijk op wereldreis gaan.

Met welk boek zijn jullie 2021 begonnen?

Take care!

xoxo

Bron stock afbeeldingen: Unsplash.com