Selecteer een pagina

Vorige week was de bekendmaking van de winnaar van de NS publieksprijs. Iets wat totaal aan mij voorbij was gegaan, tot ik De Wereld Draait Door aan het kijken was en de winnaar bekend werd. Martine Bijl ontving postuum de prijs voor haar boek ‘Rinkeldekink’. Een boek waarin zij schrijft over haar herseninfarct en herstelperiode. Toevallig had ik het boek op mijn Kobo app gezet en besloot hem te lezen.

Rinkeldekink – Martine Bijl

Rinkeldekink‘ van Martine Bijl gaat over de hersenbloeding die zij kreeg in september 2015. Na haar langdurige herstel in een revalidatieoord, waar zij vrijwel alles opnieuw moest leren, bracht ze nog enkele maanden door in een ziekenhuis, waar ze behandeld werd voor depressie. Haar taalvermogen bleef onaangetast. Over therapeuten, over welzijnstaal, de valklas en de ergotherapie, over angsten en wanen, over hoe het voelt als iemand anders in je brein is gekropen en daar de boel dreigt over te nemen schrijft ze eerlijk, met wrange humor, zonder opsmuk en daardoor indrukwekkend.

Bron tekst en afbeelding: Bol.com

Mijn mening

Hoewel ‘Rinkeldekink’ al even op mijn Kobo app stond, was het niet een boek wat meteen mijn aandacht trok maar eerder op de ‘nog te lezen’ stapel belande. Na het lezen snap ik eigenlijk niet waarom ik het niet meteen ben gaan lezen. Toen ik erin begon, kon ik niet meer stoppen en heb hem binnen 1 dag uitgelezen. Niet omdat het een heel vrolijk onderwerp is maar het was vooral de eerlijke en openhartige manier van schrijven door Martine Bijl die mij trok. Haar soms sarcastische humor wordt afgewisseld door de harde realiteit en frustraties waar zij tegenaan loopt gedurende haar herstel.

Wat mij heel erg raakte was de eerlijke omschrijving over hoe Martine Bijl de grip op haar leven verliest en hoeveel frustraties haar dat geeft. Je voelt letterlijk haar wanhoop als haar leven door haar vingers begint te glippen en ze niet meer haar passies kan beoefenen. Voor mij was het een boek dat je leest met een brok in je keel omdat je de wanhoop, boosheid en frustraties voelt van iemand die alle controle verliest over de alledaagse dingen.

Hebben jullie het boek van Martine Bijl al gelezen?

Take care!

xoxo

Bron stock afbeeldingen: Unsplash.com