Selecteer een pagina

Happy tuesday! Regelmatig heb ik op mijn blog al de serie “The Handmaid’s Tale” voorbij laten komen. Een serie waarvan nu twee seizoenen te zien zijn op Videoland en die ik in één ruk uit keek. Het is zo’n bizarre serie die zo goed gemaakt is, dat ik niet kon stoppen met kijken. Deze serie is gebaseerd op het boek dat Margaret Atwood schreef: Het verhaal van de dienstmaagd. Nu ik even moet wachten op het volgende seizoen, besloot ik om het originele boek te gaan lezen. Benieuwd of ik deze net zo goed vond als de serie, lees dan snel verder.

Het verhaal van de dienstmaagd – Margaret Atwood

Binnen de grenzen van de voormalige Verenigde Staten heeft een christelijke beweging de macht gegrepen. In deze nieuwe Republiek Gilead dient eenieder naar de letter van het Oude Testament te leven. Vanfred, de vertelster, behoort tot de nieuwe klasse der “Dienstmaagden’, die slechts één doel heeft: zich voort te planten. Alleen ’s nachts in haar sobere kamer is ze vrij om zich over te geven aan haar illegale herinneringen: het lezen van boeken, haar eigen naam, het nu irrelevant geworden begrip “liefde’.
In een sobere stijl, die afwisselend koele observatie, ontroering, wanhoop, hartstocht en wrange humor reflecteert, legt Vanfred het zwarte hart bloot dat schuilgaat achter de kalme façade van een reactionair establishment. Een regime dat bepaalde stemmingen in onze maatschappij tot een even logische als huiveringwekkende conclusie doordrijft: is dat een futuristisch schrikbeeld, of de ware nabije toekomst van Amerika?

Bron: Bol.com

Mijn mening

Het originele boek werd in 1985 gepubliceerd en was voor die tijd nog een futuristisch schrikbeeld. In de huidige wereld, lijkt het wel of Margareth Atwood een soort voorspellende blik heeft gehad. Niet zozeer in de zin van het ontstaan van een nieuwe republiek die leeft naar het Oude Testament maar wel van onderdrukking van vrouwen en de scheve machtsverhouding tussen mannen en vrouwen.

Ik kies er zelf altijd voor om eerst de serie of film te kijken en daarna pas het originele boek te gaan lezen waarop de serie of film is gebaseerd. Zo heb ik een bepaald beeld in mijn hoofd van de personages en kan ik dat bij het lezen makkelijker oproepen. Natuurlijk zal niet alles 1 op 1 gekopieerd worden maar ik vind het een prettige manier om het boek te ervaren. In het verleden heb ik wel eens geprobeerd om het andersom te doen maar dan werd ik altijd een beetje teleurgesteld omdat ik dan van te voren al een beeld had bij het personage uit het boek en dat dan toch niet overeenkwam.

Ondanks het heftige verhaal, is het boek op een prettige en zelfs mooie manier geschreven. Het voelt net alsof je in het dagboek van Vanfred meeleest en zo met haar leven mee leeft. Ook dit boek is in korte hoofdstukken geschreven en zoals jullie weten ben ik daar een ontzettende fan van omdat dit prettig leest. Hoewel het echt een gruwelijk toekomst beeld is dat vrouwen gecategoriseerd worden volgens hun vruchtbaarheid en er een groep zal zijn die alleen maar geschikt is om te baren, heeft Margareth Atwood dit echt heel mooi beschreven. Ik vind dit boek, net als de serie, echt een aanrader.

Hebben jullie inmiddels The Handmaid’s Tale al gezien? En zouden jullie het boek gaan lezen?

Take care!

xoxo

Voor deze blog zijn affiliate links gebruikt. Klikken en kopen via deze link is lief en helpt Plus een Beetje maar kost niets extra’s.

Bron afbeeldingShutterstock