Selecteer een pagina

In de maand van de liefde, hoeft het niet alleen te gaan over boeken waarin het draait om liefdes relaties. Liefde zit hem in veel meer dingen zoals de liefde voor familie. In elke cultuur is de liefde voor familie anders en wordt het op een andere manier beleefd. Al heel wat jaren ben ik werkzaam in de Aziatische cultuur en heb ik zelf kunnen ervaren hoe anders de familie relaties binnen Aziatische families. Natuurlijk veranderen de relaties ook met de generaties. Iets wat goed te zien is in het boek van vandaag: De zoetzure smaak van dromen. Een boek wat ik vond toen ik zat te speuren tussen de Kobo boeken. Weliswaar een wat ouder boek maar met alle commotie rondom het Corona virus en Chinese restaurants misschien wel een mooie gelegenheid om een kijkje te nemen in de wereld achter de deur van het restaurant.

De zoetzure smaak van dromen – Sun Li

‘De zoetzure smaak van dromen’ van Sun Li (1980) beschrijft het familieverhaal achter een Chinees restaurant. De ouders van Sun Li komen in 1980 naar Nederland, met lege zakken en vijf kinderen. Zij openen een Chinees restaurant in Friesland en het hele gezin helpt mee, maar tegelijkertijd worden Sun en haar broer en zussen aangemoedigd om goed hun best te doen op school. Hoewel de ouders blij zijn met het succes van hun kinderen, zadelt het ze ook op met een probleem: wie neemt later het restaurant over? ‘De zoetzure smaak van dromen’ toont een gezin dat Chinees was toen het in Nederland aankwam, maar dat in de loop van tijd, net als de Nederlands-Chinese keuken, is versmolten met de Nederlandse cultuur. In haar persoonlijke, vaak tragikomische en ontroerende verhaal legt Sun Li Nederlandse cultuurgeschiedenis vast: doordat hoogopgeleide immigrantenkinderen andere loopbanen dan hun ouders kunnen kiezen, komt er een einde aan het tijdperk dat elk Nederlands dorp zijn eigen Chinese familierestaurant heeft.

Bron boek en afbeelding: Bol.com

Mijn mening

Al jaren zit ik middenin de Chinese cultuur en ik heb van dichtbij gezien wat een enorm verschil het is in familie relaties ten opzichte van Nederlandse gezinnen. Dit boek beschrijft precies wat ik al jaren van dichtbij heb mee gemaakt. De Chinese cultuur die langzaam vervaagd naar de achtergrond per generatie. Het harde werken en werkelijk alles laten vallen om de droom waar te maken. De kinderen die steeds meer vernederlandsen. De vraag wie het familie bedrijf gaat overnemen. De Chinese waarden waar de oudere generaties aan vast willen houden. De druk die toch wel op kinderen worden gelegd om een zo goed mogelijke opleiding en carrière te hebben. De stugheid waarmee de oudere generatie doorwerkt om het opgebouwde familie bedrijf staande te blijven houden.

Een verhaal wat soms koud en keihard overkomt door de moeilijke band tussen de ouders en de kinderen. Mede door alle ellende die de ouders hebben moeten doorstaan om een nieuw bestaan op te bouwen. De jonkies van het gezin die zich proberen los te worstelen van de tradities en hun eigen leven conform de westerse voorwaarden proberen op te bouwen. En toch, toch voel je de enorme liefde voor elkaar als een rode draad door het boek. Liefde die symbolisch wordt geïllustreerd met gerechten waar liefdevolle herinneringen aan kleven. Helemaal als vader ongeneselijk ziek wordt en je pas echt ziet hoe warm de familieband is. Als je geïnteresseerd bent in andere culturen, Aziatisch eten en hoe familie banden in elkaar steken, dan is dit boek echt een aanrader.

Take care!

xoxo

Bron stock afbeeldingen: Unsplash.com