Selecteer een pagina

Ergens halverwege 2019 nam ik het besluit om geen zelfhulp boeken meer te gaan lezen. Na er een aantal te hebben gelezen, kwam ik tot de conclusie dat ze in de kern eigenlijk allemaal dezelfde boodschap hebben. Alleen dan in hun eigen woorden omschreven. Als je iets in je leven wil veranderen en succes wilt boeken, dan ben je daar zelf verantwoordelijk voor door het lef te hebben om de verandering in te zetten en keihard ervoor te werken. Toen ik een periode slecht in mijn vel zat, zoog ik alle informatie uit dit soort boeken op en wilde ik eigenlijk alles op mijzelf toepassen. Maar het leven van de auteur, is niet mijn leven en ik ben niet de auteur. Ik ben de auteur van mijn eigen leven en weet alleen zelf wat ik nodig heb om mijn doelen te bereiken. Toch maakte ik één uitzondering en dat is voor “Wat nou als het ook anders kan” van Janne Schuijn. Ik volg haar al geruime tijd op social media en ik vind haar een ontzettend leuke en inspirerende vrouw. Dus haar boek wilde ik dan nog wel een kans geven. Vandaag de review.

Wat nou als het ook anders kan? – Janne Schuijn

Leef je je leven op de automatische piloot in plaats van bewust te kiezen waar je mee bezig bent? Ben je bang voor de mening van anderen, en pas je je daarom continu aan zodat je maar geen kritiek krijgt?

Mindsetcoach Janne Schuijn helpt je in dit boek brutaal eerlijk te worden naar jezelf. Het leven is immers geen generale repetitie. Hoe wil jij op je leven terugkijken wanneer je op je sterfbed ligt?

Veel mensen denken dat we nu eenmaal zijn hoe we zijn en het daarmee moeten doen. Janne laat zien dat dat niet hoeft; je kunt leren dealen met alle vastgeroeste patronen en overtuigingen die jou op dit moment tegenhouden voluit te leven.

In dit boek ontdek je:
– Hoe je van je perfectionisme, uitstelgedrag en gepieker afkomt.
– Waarom voor jezelf kiezen juist níét egoïstisch is (maar ook hoe je dealt met het eventuele schuldgevoel).
– Hoe je meer in het hier en nu kunt, zonder dat je daarvoor eerst “jezelf moet vinden’ op retraite in een ver land.
– Hoe je het #fucktheodds-principe kunt toepassen in je eigen leven.
– Wat de werkelijke basis van geluk is (het zal je verbazen).

Bron tekst + afbeelding: Bol.com

Mijn mening

Vaak is een mindere periode in iemands leven aanleiding tot verandering. Heel veel coaches en auteurs van zelfhulpboeken zijn ooit begonnen met hun business omdat zij door een vervelende periode zoals een burn out zijn gegaan en hun leven wilden veranderen. Maar eerlijk is eerlijk, na het zoveelste burn-out en zakelijke faillissement verhaal, ben ik er wel klaar mee want hoe moeilijk het ook is, je komt eruit eindelijk altijd weer uit. Janne Schuijn heeft geen mooi levensverhaal, heeft niet de ommezwaai in haar leven gemaakt na een burn out of faillissement maar is echt door de diepe krochten van het leven gegaan. Heel jong haar droom als ballerina laten varen, hele foute relaties gehad en haar moeder verloren op jonge leeftijd. Mocht je denken dat dit het was, tijdens haar eerste zwangerschap bleek haar, inmiddels 2 jarige zoontje, microcefalie te hebben. Maar toch zette Janne door, richtte haar eigen bedrijf op en schreef tussen door nog even Wat nou als het ook anders kan?

Hoewel de inhoud van het boek eigenlijk dezelfde boodschap heeft als heel veel zelfhulpboeken, is het de schrijfstijl van Janne die soms toch weer een andere kijk op je eigen gedrag geeft. Janne laat namelijk zien hoe zij van de uitdagingen in haar eigen leven, uiteindelijk een succes heeft weten te maken en soms is het gewoon een kwestie van #fucktheodds. In de kern blijft het je eigen verantwoordelijkheid hoe je met situaties omgaat, oud gedrag en gedachten kun je afleren en als je iets wilt veranderen, dan ben je daar zelf verantwoordelijk voor. Het boek is in dezelfde stijl geschreven zoals Janne op social media is: oprecht, luchtig en met een flinke dosis humor en sarcasme. Als je nieuw bent in de zelfhulpboeken of nog zoekende bent hoe je nu een verandering teweeg kunt brengen, dan is het boek van Janne een aanrader.

Take care!

xoxo

Bron stockafbeeldingen: Unsplash.com