Selecteer een pagina

Woman empower woman .. ik ben dol op boeken over inspirerende vrouwen. Vrouwen die iets in hun leven hebben bereikt, die zich hebben weten los te knokken van hun achtergrond en van hun leven op hun manier een succes hebben gemaakt. Rahma El Mouden is een van die vrouwen. Wellicht gaat er niet meteen een belletje rinkelen als je deze naam leest maar Rahma El Mouden kwam op 16 jarige leeftijd naar Nederland, sprak de taal niet, begon te werken als schoonmaakster en is inmiddels een van de meest succesvolle onderneemsters van Nederland. Haar weg naar succes was niet makkelijk en daar schreef ze een boek over: Rahma, de weg naar mijn vrijheid. Natuurlijk moest ik dit boek lezen en ik schreef er vandaag een review over.

Rahma, de weg naar mijn vrijheid – Rahma El Mouden

Bron: Bol.com

Rahma is het inspirerende verhaal van de succesvolle zakenvrouw Rahma El Mouden. Ze kwam vanuit Marokko naar Nederland en wist zich met haar eigen schoonmaakbedrijf succesvol omhoog te knokken in het Nederlandse zakenleven. 

Als 16-jarig meisje komt Rahma el Mouden vanuit Marokko naar Nederland. Ze gaat er werken als schoonmaakster. Wanneer ze een verdiende promotie misloopt, begint Rahma voor zichzelf. Twintig jaar later heeft haar bedrijf MAS zo’n 500 medewerkers en kan ze het Rijksmuseum, Endemol en de A’DAM Toren tot haar klanten rekenen. 

Rahma’s buitengewone levensverhaal gaat over een moslima die haar vrijheid wint door te ondernemen. Een inspirerend boek over emancipatie en ondernemerschap, over trouw zijn aan je idealen en het volgen van je hart.

Bron: Bol.com

Mijn mening

Ik zou willen dat ik kon zeggen dat het verhaal van Rahma als een sprookje weg leest maar dat is niet het geval. Rahma is als klein meisje al rebels en heeft een enorme drang naar vrijheid. Ze groeit op in Marokko en schopt al snel tegen de heilige huisjes. Ze droomt van een leven in Nederland en wil er alles aan doen om daar van haar vrijheid te genieten maar dit strookt niet altijd met de normen en waarden van haar familie. Op jonge leeftijd trouwt zij en samen met haar man vertrekt ze naar Europa waar ze uiteindelijk in Nederland belanden. Een jonge meid die inmiddels zwanger is en de taal niet spreekt moet haar draai zien te vinden in het liberale Nederland.

Haar drang voor vrijheid blijft ze houden en dat botst soms met de traditionele cultuur. Was het eerst de moeder van Rahma die wat te stellen had met haar dochter, inmiddels is het haar man die behoorlijk wat te stellen heeft met Rahma. Uiteindelijk geeft hij in en geeft haar groen licht om haar ambities waar te gaan maken. Ze begint als schoonmaakster, werkt snoeihard en staat haar mannetje. Dit zorgt er voor dat zij uiteindelijk besluit om voor zichzelf te beginnen en uiteindelijk een zeer succesvol imperium op te bouwen met grote maatschappelijke betrokkenheid.

Het boek laat de tweestrijd zien tussen twee culturen en anders zijn dan de rest. Rahma laat zien dat niet alleen hard werken maar ook je hart volgen de sleutel is tot succes. Ook al heeft zij de nodige tegenwerking gehad, vanuit de gemeenschap maar ook haar eigen familie, zij is door gegaan. In haar weg naar succes, is ze zich altijd bewust geweest van maatschappelijke betrokkenheid en heeft zij zich hiervoor altijd ingezet. Hoewel het boek niet leest als een sprookje, is het wel een ontzettend inspirerend verhaal om te lezen met als belangrijkste les “geef nooit op”.

Wie vinden jullie een inspirerend vrouwelijk voorbeeld?

Take care!

xoxo

Bron stockafbeeldingen: Shutterstock