Selecteer een pagina

De afgelopen week las ik heel veel artikelen over de wildgroei aan coaches en het feit dat het grootste gedeelte van deze groep niet geaccrediteerd is. Tussen al die artikelen, viel mij een artikel op van een dame die tijdens een yoga retraite in Frankrijk een psychose kreeg. Na een beetje zoeken, bleek dat Stine Jensen er een boek over heeft geschreven “Goeroes“. Ik las het boek afgelopen week en neem jullie vandaag mee in de bijzondere wereld van yoga en de guru’s.

Goeroes – Stine Jensen

Als een cursusweek mediteren in Frankrijk een bizarre wending neemt, komt Stine Jensen voor de vraag te staan: hoe ver ben je bereid te gaan voor je spirituele ontwikkeling? En wat mag een leraar wel of niet doen? 

Veel moderne spiritualiteit is lang niet zo zen als we denken. De vergelijking met een onderdrukkende religie of een sekte kan gemakkelijk worden gemaakt wanneer je je afhankelijk maakt van een geestelijk leider. Maar de kracht van moderne spiritualiteit zit hem juist vaak ook in de aantrekkingskracht van de gemeenschap in een individualistische samenleving. In Goeroes onderzoekt Stine de relatie tussen afhankelijkheid en onafhankelijkheid, autonomie en overgave en de behoefte aan spirituele groei.

Bron: Bol.com

Mijn mening

Sensatiezoeker die ik ben, ging ik voor het verhaal over de psychose. Vooral het hoe en waarom was ik erg benieuwd naar maar dit boek is veel meer dan alleen het verhaal over de psychose. Het boek is doorspekt met eigen ervaringen, wetenschappelijke onderzoeken en gebeurtenissen uit het verleden die te maken hebben met sektes en de impact van goeroes. Het hoe en waarom goeroes zo’n impact op iemands leven kunnen hebben en waarom mensen er voor kiezen om zich te laten meevoeren, neemt een zeer prominente plek in. Het is soms zelfs een beetje eng om te lezen wat de impact van één enkel persoon kan hebben op mensen en wat de macht van verheerlijking met mensen doet.

Het boek bevat niet alleen de eigen ervaringen en gedachtes van de schrijfster maar ook heel veel interessante feitjes over alledaagse organisaties die zich ook als een sekte gedragen. Het is soms veel dichterbij dan je denkt. Maar ook de overwegingen om een bepaald persoon te volgen en toch te “adoreren” blijkt heel ver te kunnen gaan en de schrijfster neemt je mee in de reden waarom goeroes zo’n enorme impact kunnen hebben. Ik vond het persoonlijk een ontzettend interessant boek omdat het je vooral meeneemt naar de gedachten achter het volgen en op een voetstuk zetten van goeroes.

Wat vinden jullie van de wildgroei aan coaches en goeroes?

Take care!

xoxo

Voor deze blog zijn affiliate links gebruikt. Klikken en kopen via deze link is lief en helpt Plus een Beetje maar kost niets extra’s.

Bron stock afbeeldingenShutterstock

Bron boek afbeelding: Bol.com