Selecteer een pagina

Er zijn mensen waarvoor je alleen maar respect en bewondering kan hebben. Of dat nou is om hun houding of doorzettingsvermogen of de manier waarop ze met moeilijke situaties om gaan. In mijn optiek zijn dit mensen waar wij allemaal wat van kunnen leren. Een van die mensen waar ik bewondering en respect voor heb, is Marc de Hond. Afgelopen jaar verloor hij helaas de strijd tegen kanker en moest zijn jonge gezin en familie afscheid van hem nemen. Over de laatste periode van zijn leven, schreef hij het boek “Licht in de tunnel”. Het werd een zeer persoonlijk document waarin hij een dagboek bijhield van de laatste periode in zijn leven. Een boek met een glimlach en een traan waar ik vandaag een recensie over schrijf.

Licht in de tunnel – Marc de Hond

Marc de Hond vertelt openhartig over de periode nadat hij te horen had gekregen dat hij kanker had. Vol optimisme en humor weet hij zelfs licht te brengen in de donkerste momenten.

“We wachten niet tot het licht aan het einde aan de tunnel, maar we hangen zelf de lampjes op.’

Toen Marc de Hond eind 2018 hoorde dat hij ziek was, besefte hij dat er een grote kans was dat hij zijn kinderen niet groot zou zien worden. Hij besloot een dagboek te gaan bijhouden. Het werd een periode van veel slecht nieuws en donkere momenten. Maar hij en zijn gezin traden ook de moeilijke momenten met optimisme en humor tegemoet. De lampjes in de tunnel waren het bijzondere huwelijksaanzoek in Carré tijdens de eerste chemo, het afscheidsfeest voor zijn blaas die verwijderd moest worden, de pretparkbezoeken met de kinderen op goede dagen en het huwelijksfeest toen Marc en zijn vrouw Remona al wisten dat hij niet meer beter zou worden, maar dat geheim hielden voor hun gasten.

Licht in de tunnel is een bijzonder boek met een unieke en inspirerende kijk op leven en dood. Naar Marcs wens verschijnt het na zijn dood. Hij overleed op 3 juni 2020.

Bron: Bol.com

Mijn mening

Marc de Hond heeft geen gemakkelijk leven gehad. Een tumor in zijn rug zorgde ervoor dat hij verlamd raakte door een verkeerde ingreep en zijn leven verder moest leven in een rolstoel. Maar hij vond zijn kracht in wat hem was overkomen en besloot alsnog om het leven te vieren. Hoewel “Licht in de tunnel” echt een heel persoonlijk en emotioneel boek is, lees je tussen alle regels terug hoe hij steeds weer het beste probeerde te maken van het leven samen met zijn gezin. Zelfs tot het einde probeerde hij nog de positieve momenten aan te grijpen samen met zijn vrouw en twee jonge kindjes. Het is echt bewonderenswaardig om te lezen hoe hij zijn positiviteit probeerde te behouden ondanks dat hij wist dat zijn leven eindig was.

Hoewel het onderwerp van het boek beladen en verdrietig is, leest het weg als een trein en zitten er heel veel leermomenten in over hoe je kan omgaan met de moeilijke momenten in het leven. Marc de Hond laat vooral zien dat hoe slecht de situatie ook is, je altijd de mogelijkheid krijgt om deze zo positief mogelijk aan te pakken en nog zoveel mogelijk uit het leven te halen op jouw manier. Een must read voor iedereen.

Wat lezen jullie op dit moment?

Take care!

xoxo

Bron stock afbeeldingen: Unsplash.com