Selecteer een pagina

Leven met lipoedeem is een uitdaging op zich. Elke dag is het maar weer afwachten in “wat voor mood” je lichaam is en of je niet plots wordt overvallen door pijn, vermoeidheid of vollopende benen/ armen. Geen dag is hetzelfde en als je vandaag een goede dag hebt, kun je morgen wel een slechte dag hebben. Een heleboel dingen waar je dagelijks rekening mee moet houden lichamelijk. Helaas zorgen lipoedeem vetcellen ook voor uiterlijke veranderingen aan je lichaam en hebben zij echt geen boodschap aan waar zij zich vestigen. Ik heb jarenlang echt mijn lichaam gehaat met al die rare vetophopingen die ervoor zorgden dat mijn lichaam er raar uit zag. De pijn en vermoeidheid nam ik dan wel voor lief maar hoe mijn lichaam eruitzag, kon ik simpelweg niet accepteren. Body positivity was een ver van mijn bed show want hoe konden mensen in godsnaam denken dat ik positief naar een lichaam zoals de mijne kon kijken?

Change of mindset

Positief naar je lichaam kijken als het anders is, is verdomde moeilijk en het is nou niet dat ik elke dag op sta en bij mijzelf denk “zo, kijk mijn lichaam eens even”. Maar in de afgelopen jaren, ben ik wel gestopt met het haten van mijn lichaam en kan ik er op een andere manier naar kijken. Nee, ik heb wellicht niet het lichaam van mijn dromen maar ik heb wel een lichaam wat enorm krachtig is en dat mij heel ver gebracht heeft in het leven. Nee, mijn lange benen zijn niet de slankste benen maar ze zorgen er wel voor dat ik stappen kan zetten in het leven. Nee, mijn lichaam voldoet niet aan het plaatje wat de media ons voorschotelt maar dat houdt niet in dat ik minder ben dan ieder ander.

Hoewel ik het nu heel makkelijk opschrijf, is deze mindset een hele lange weg voor mij geweest en een weg waar ik nog elke dag aan moet werken. Ik zal nooit hysterisch positief over mijn lichaam zijn maar ik probeer er wel op een neutrale manier naar te kijken. Dit lichaam is nou eenmaal mijn lichaam en het helpt mij om mijn leven te leiden. Ik heb mijn lichaam jarenlang gehaat maar dat heeft mij nergens gebracht. Mijn lichaam heeft de afgelopen drie jaar behoorlijk afgezien maar ik ben trots op elk litteken wat ik inmiddels heb. Mijn littekens zijn mijn tiger stripes die laten zien wat een enorme power ik in mijn lichaam heb want ze tonen de strijd die ik heb moeten leveren om te staan waar ik nu sta. Ik kan er met een trieste blik naar kijken en denken aan al de pijn en ellende die ik heb gehad maar ik kijk er liever naar als de tekens van mijn overwinning.

Blij worden

Niemand zegt dat leven met lipoedeem makkelijk is maar zorg er alsjeblieft voor dat het je leven niet gaat beperken. Mijn leven heeft jarenlang on hold gestaan en ik deed niet meer waar ik blij van werd. Ik deed dingen die uit de maatschappij werden opgelegd en waarvan ik dacht dat het hoorde. Dat hield in dat ik over grenzen ging en mijn lichaam eigenlijk alleen maar meer op de proef stelde. Uiteindelijk was het het niet eens waard en zat ik met een rot gevoel thuis. Dus doe waar jij blij van wordt en waar je je lichaam een plezier mee doet. Lach, dans en huil soms als het je teveel wordt.

Kijk naar de dingen die je hebt bereikt in het leven en wees er trots op. Draag waar jij blij van wordt en als je een grotere maat hebt, koop dan kleding in grote maten waar jij blij van wordt. Als dat een crop top is of die stoere cargo pants, doe het gewoon. Doe waar jij je goed bij voelt. Channel je inner Beyoncé/ Lizzo/ Oprah Winfrey als dat is waar je je goed bij voelt. Wees vooral mild naar jezelf en naar je lichaam. En last but not least, ga jezelf niet vergelijken met andere en volg op social media alleen maar accounts waar jij blij van wordt. Mijn favoriete lipoedeem instagrammers zijn @glitterandlazers en @palegingerpear. Zoek inspiratie waar jij blij van wordt en laat je niet gek maken door de rest van de wereld en hun strakke schoonheidsidealen. Be you en ook al heb je een ander lichaam, wees er trots op want elke dag ga je weer die strijd aan om er te mogen zijn.

Take care!

xoxo

Bron afbeeldingen: Unsplash.com